Entry for March 26, 2008

straniada

adevărul este că am cam încurcat-o. de când am început biblioteca stranie îmi tot scotocesc mintea despre ce cărÅ£i să scriu, caut, răsfoiesc, citesc pe brânci, arunc înapoi în diversele biblioteci particulare la care am acces. amigos de tot felul mi-au recomandat una-alta, dar nu întotdeauna recomandările lor se potriveau cu ce voiam eu. straniul meu nu era straniul lor. ÅŸi viceversa. mai întâi ce înseamnă un roman straniu? sensul meu, simplist spus: foarte (sau destul de) bine scris, cu subiect neobiÅŸnuit, într-o tratare nouă, explozivă, nonconformistă. mă aÅŸteaptă aÅŸezate în teancuri pe covorul verzuliu cu modele geometrice cam următoarele: ondaatje – obsesia lui anil, eugenides – middlesex, sijie – balzac ÅŸi micuÅ£a croitoreasă chineză, ackroyd – documentele lui platon, palahniuk – bântuiÅ£ii, rushdie puhoi, roth puhoi (doar spuneam că nu mă voi limita la mucalitul de portnoy), cohen – frumoÅŸii învinÅŸi, houellebecq puhoi, murakami puhoi. pe unii i-am citit de câţiva ani, dar pe vremea aceea nu aveam în minte ideea de bibliotecă stranie. fiindcă am anunÅ£at relativ oficial că în biblioteca aceasta vor fi doar 100 de cărÅ£i (iar cartea pe care o voi publica în vreun an jumătate chiar aÅŸa se va ÅŸi numi – biblioteca stranie), lumea-i curioasă ce cărÅ£i aÅŸ putea prinde-n insectar între cele 100 (lista mesmeii, hiha!). bonus va fi, într-o addenda, tot ce am scris despre maestrul ÅŸi margarita, ca să ÅŸtim o treabă (deÅŸi este roman din prima jumătate a secolului XX). la urma urmei nu poÅ£i scăpa de obsesii decât ducându-le până la capăt. cazul meu cu bulgakov. am comandat niscaiva noi romane la varii edituri. musai va intra ÅŸi mesi@ co-pilotului meu andrei codrescu (fiindcă-i op minunat). vreau romane faine, cu narativitate suculentă, stil muncit ÅŸi personaje bizare. dacă îmi puteti recomanda ceva în acest sens, faceÅ£i-o (nu-mi strică să răsfoiesc măcar, astfel încât să mă dumiresc). neapărat să fie, însă, romane de la jumătatea secolului XX până acum. oricât aÅŸ vrea, nu merge să scriu la biblioteca stranie despre miller sau celine sau joyce sau proust sau salinger. pe unii, pe miller, de pildă, îl voi potcovi într-o carte, când voi scrie la opul despre sexualitate ÅŸi erotism în romanele secolului XX ÅŸi XXI. la fel pe bukovski, bruckner etc. aÅŸa că domniile lor nu intră în straniada mea (poate că-i o strană! de fapt). iar cu sudamericanii mei delicioÅŸi nu ÅŸtiu ce să fac: marquez, llosa, sabato, carpentier, cortazar, chiar ÅŸi bioy casares (borges nu ÅŸi nu ÅŸi nu). ÅŸi ca să fie cu boia iute, mă duc acum să ascult muse. am crezut că am scăpat de muzichia lor, dar nici pomeneală! ironia sorÅ£ii este că aproape m-aÅŸ fi dus la concertul din octombrie 2007, în deloc mândra noastră capitală, dar am avut recitalul cu submarinul iertat, la sibiu, exact în aceeaÅŸi seară. aÅŸa că doar la un utopic concert pink floyd mă voi mai mobiliza vreodată, fie ce-o fi.

42 răspunsuri to “Entry for March 26, 2008”

  1. olga stefan Says:

    nu ÅŸtiu dacă e inclusă cumva în lista dumneavoastră, dar „tihna” de attila bartis e o carte stranie. ar merita prinsă-n insectar, cred eu…la fel ÅŸi „să nu mă părăseÅŸti” de kazuo ishiguro. sau ceva (orice) de ian mcewan…(amsterdam, grădina de ciment, ispăşire). arto paasalina- morarul care urlă la lună. sylvie germain- cartea nopÅ£ilor. urbano tavares rodriguez- valul de căldură. meteorii-michel tournier.excluÅŸii/ pianista- elfriede jelinek. cred că la multe dintre ele v-aÅ£i gândit deja, eu am făcut o listă mai narcisistă, cuprinde cărÅ£i pe care le-aÅŸ colecÅ£iona eu într-o asemenea bibliotecă…normal, ar mai fi, la acestea m-am gândit aÅŸa, rapid.

  2. Artemis Says:

    Ce ziceti de Pianista lui Elfriede Jelinek??

  3. olga stefan Says:

    aaaa ÅŸi o carte care-ar putea fi calificată drept destul de uÅŸurică (fără să devină paraliteratură în sensul rău al cuvântului), dar absolut ciudată – ca apa pentru ciocolată (laura esquivel)

  4. Artemis Says:

    Ei, normal ca nu citesc commentul de mai sus in care se aminteste de Pianista… Dar de ceva timp am vrut sa va intreb si iata ca intrebarea dvs. m-a gasit cu raspunsul pregatit.
    Ce parere aveti despre aceasta cartea? Chiar daca nu va intra in biblioteca stranie.

  5. Mesmeea Says:

    da, da, am uitat de attila bartis, m-a destul de captivat, am citit cartea, merge in straniada, asa ca va fi. merci, olga. sylvie germain mi-a placut si ea, poate va fi. mcewan – trebuie sa rumeg, gradina de ciment, poate. uite ca de laura esquivel nu am auzit decit acum, dar macar atit.
    catre artemisiaca a – nu stiu ce sa ma fac cu zisa elfriede, am vazut doar filmul si m-a dezamagit cumplit. desigur, cartea e oricum altceva. am s-o incerc, promit, mi-am zis de mai multe ori, dar uite ca nu m-am apucat inca. o voi face acum, impinsa de la spate.

  6. olga stefan Says:

    cartea laurei esquivel a aparut la humanitas in 2004. nu stiu daca a fost reeditata…

  7. Corina Says:

    gunther grass- toba de tinichea

  8. Artemis Says:

    Ei, mie mi s-a parut atat de stranie, incat atunci cand o prietena mi-a cerut-o s-o citeasca nu prea am vrut sa i-o dau. In mare parte, pt ca ii cunosteam gusturile in literatura, dar in special pt ca e o fire cam fragila. Atunci mi-am dat seama ca e o carte pt cititori (mai) duri, care nu se lasa (usor) socati. Nici acum nu as recomanda-o oricui.

    Nu stiu daca am fost pregatita pt o astfel de lectura. Daca nu, am invatat lectia din mers…

    Mi-ar placea sa vad filmul. Chiar atat de cumplit de dezamagitor a fost?…

  9. Mesmeea Says:

    tocmai asta e problema. ca nu vreau sa parcurg in biblioteca stranie celebritati vechi, ci mai degraba celebritati noi, chiar daca acest criteriu e putintel fortat. fireste ca mi-a placut toba de tinichea, corinaki are dreptate sa o puna pe lista. voi vedea.
    artemis, ceva amuzant. elfriede j i-a placut soacrei mele, care-i mare cititoare – ea mi-a vorbit intiia data despre jellinek. facind exact aceeasi precizare – ca e o carte pentru cititori care indura multe. ar fi trebuit sa fie invers, nu-i asa? eu sa-i recomand cartea aceasta!

  10. Artemis Says:

    Ioi, vorba din Bihor :)))

  11. Mesmeea Says:

    de pilda, iata ca mi-am dat seama ce nu vreau si ce nu poate intra in biblioteca stranie. am parcurs cit de cit (de vreo 2 ore incoace) microromanul lui peter ackroyd – „documentele lui platon”. e pur si simplu gratuit. e straniu fara nici o miza. fara sare si piper. e straniu sec. or, straniul sec nu ma captiveaza. singurul lucru de retinut e definitia data literaturii, care-i ironica – „cuvint de origine necunoscuta, in general asociat cu maculatura sau deseul”!

  12. bogdan Says:

    oare gradina de ciment nu s-ar incadra? bine, din pacate, nu am retinut prea multe detalii…sau barnes. mie mi-a placut mult cum este scrisa cartea tristeti de lamaie, dar, e adevarat, nu e un roman. banuiesc ca nothomb nu s-ar incadra – stiu despre criticile la adresa ei, dar biografia foamei si antichrista mie mi-au placut. oricum, eu mai am de citit. cred ca ceilalti prieteni legati de blogul dumneavoastra or sa va ajute.
    raul de Jan Guillou e mult prea violenta
    dar cititorul sau evadari din iubire de Bernhard Schlink
    sau opiniile unui clovn de boll?

  13. Ada Ardor Says:

    straniu. ce idee frumoasă.
    la ce s’a spus până acum aÅŸ adăuga deocamdată Simone de Beauvoir – ToÅ£i oamenii sunt muritori doar pt k am citit’o demult ÅŸi’mi pare ca s’ar culcuÅŸi pe listă, deÅŸi n’am auzit niciodată vorbindu’se de ea; iar dintre contemporani Jonathan Safran Foer, either of two, un Michel Tournier neapărat ÅŸi de ce nu ÅŸi Suskind. Voi reveni…

  14. Ada Ardor Says:

    şi şi şi BLECHER 😡

  15. Mesmeea Says:

    ian mcewan am spus mai sus ca s-ar putea sa intre cu gradina de ciment. pe barnes, rusine, nu l-am citit inca. nothumb intra la stranietati, dar cu metafizica tuburilor, nu cu romanele amintite. nici de guillou nu am auzit. schlink? poate. boll, nu, nu mi se potriveste. merci, bogdan.
    da, karin, bune sugestii. totusi, nu cred ca simone de beauvoir… mi-a placut in adolescenta, acum e prea tirziu. acum o prefer pe „perversa” de yourcenar (hadrianica). dar un tournier ar merge. suskind e bun, dar l-as trata si pe el mai degraba in viitoarea mea carte (peste vreo 4 ani) despre erotism si sexualitate. merci.

  16. Ada Ardor Says:

    ah, da, susÅ£inere totală pt yourcenar. (pe barnes nu l’aÅŸ pune, mi se pare artificial)
    …mai dificil cu straniul…fără sexualitate 🙂

  17. bogdan Says:

    sper sa termin in timp Franz si Francois de Francois Weyergans…

  18. Mesmeea Says:

    de acord ca straniul are nevoie, uneori, si de oarecare sexualitate. eu zic doar ca incerc, intr-un fel viclean, sa profit de ocazie si sa am o biblioteca stranie din 100 de carti (plus bulgakov – bonus) pur si simplu ciudate dar foarte bine scrise, raminind ca alte carti poate la fel de stranii si de bine scrise, dar mai bine pigmentate cu sexualitate (era sa scriu SEXALTERITATE!), sa le tratez in cealalta carte, urmatoare, despre erotism in secolele XX si XXI.
    weyergans?

  19. bogdan Says:

    eu ar trebui sa recunosc ca mi-am facut cu aceasta ocazia o lista cu ce as vrea sa re-citesc. cititorul si evadari din iubire sunt primele. weyergans a scos 2 carti la polirom – pe ultima, franz si francois o citesc acum pentru ca ma intereseaza subiectul – relatia tata-fiu, literati amandoi dupa moartea tatalui plus mediu catolic.ma retrag – tocmai a inceput filmul 8 femei

  20. Mesmeea Says:

    am sa-l rasfoiesc macar pe weyergans!
    in toata straniada aceasta conteaza enorm ca respectivele carti sa fie mai ales bine scrise, nu doar ciudate.
    si am uitat sa ii spun karinei – fireste ca blecher si altii sint ciudati in literatura noastra si ar putea intra in biblioteca si lista mea. dar cum eu insami scriu literatura indeajuns de ciudata, nu este cazul sa comentez despre conationali (sic!). prefer sa scriu despre straini. pe bastinasi ii cunosc deja prea bine, am simturile tocite.

  21. Ada Ardor Says:

    :p am înÅ£eles

  22. Blanche Fleur Says:

    Daca va spun ca tocmai am vrut sa va spun de middlesex pt ca il citesc, nu o sa ma credeti

  23. Mesmeea Says:

    cred aproape orice, parol!

  24. Blanche Fleur Says:

    La inceput m+a intrigat cartea, dar acum chiar sunt curioasa unde va ajunge in final Calliope devenita barbat.

  25. bogdan Says:

    chiar nu stiu daca franz si francois este chiar scrierea potrivita – iata un citat de la pag 50 – cinasera impreuna a doua zi intr-un restaurant italienesc din Kensington si, in timp ce bea grappa, ea ii spusese ca tocmai isi pierduse tatal. Francois se crezuse urmarit de lege evenimentelor in serie – cand il interesa o femeie, afla aproape mereu ca tatal acesteia murise. Se temea oare in asemenea masura de tati incat alegea in mod inconstient sa se indragosteasca de femei care-si pierdusera tatal?
    > pag. 52 – traind noaptea, se abtinea sa-si petreaca zilele pe strada. Cunoastem, i-ar fi spus Karl Abraham, sensul obisnuit de simbol genital al strazii.

  26. Mesmeea Says:

    poate ca romanul lui weyergans merita sa fie citit si numai pentru interpretarea psihanalitica a strazii, asa cum o face abraham, fiindca nu o stiam (va fi fiind strada simbol genital, dar mai degraba e cea mai adecvata harta a maruntaielor). poate ca merita, dar nu neaparat pentru a fi intr-o biblioteca stranie. alte sugestii?

  27. Andrei C Says:

    e problema cu eticheta asta de „biblioteca stranie” pentru ca TOATE cartiile-s stranii, chiar si forma e stranie – din cauza asta multi inteleg prin „straniu” ceva „modern” sau „contimporan,” care-i numai un timbru al vocii zeitgeistului, nimic straniu. Updike straniu? Daca mentii acest raft, ar fi interesant sa-l iei literal, in sensul de carti-obiecte stranii, un „book-art” cu continut suprarealist, oniric, samd. Traducerile-s si ele suspecte ca daca traducatorul nu-i de geniu, el/ea sterge stranietatea…

  28. Mesmeea Says:

    draga co-pilotule intru scufundari, sugestia-i traznet, dar in acest caz, daca as proceda astfel, cartea mea ar fi la fel de stranie precum cele selectionate. iar acest „straniu” ar fi altfel de „straniu” decit „straniul” meu. or, eu am definit ce inteleg prin straniu – sa fie carti (romane) FAINE, SUCULENTE, MUNCITE STILISTIC, BIZARE SI AVIND O ARHITECTURA APARTE. eu nu inteleg prin „straniu” nici „modern”, nici „contemporan”. cit despre traduceri, aici nu ma amestec, intrucit nu sint experta.
    in alta ordine de idei, daca ar fi sa ma calauzesc dupa directia ta, ar trebui ca eu (care-s si una din autori) sa scriu inclusiv despre „submarinul iertat”. strrrrrrrraniu, intr-adevar!

  29. Ada Ardor Says:

    sugestie : Torgny Lindgren, Biblia lui Doré

  30. DeScribor Says:

    E un roman, Petrol… I povestea despre el.

  31. DeScribor Says:

    Si de la noi, desi ai zis ca nu, e unul Ultima cruciada…

  32. Mesmeea Says:

    lindgren? poate.
    pasolini va intra, eventual, in cartea mea despre sexualitate in romanul strain, bine ca mi-ai adus aminte. de bastinasi nu ma ocup, imi ceri prea mult, de-scribor.
    mi-am amintit, insa, ca am uitat de kerouac cu „on the road” si de burroughs cu „naked lunch” (desi ultimul este insuportabil, cam ca „petrol”-ul lui pasolini).
    ca un facut, am uitat de eco, dar nu de romanele lui faimoase, dupa reteta, ci de ciudatul roman „insula din ziua de ieri”, care-i foarte fain.
    of, si am uitat de kundera, cu „insuportabila usuratate a fiintei” ori „cartea risului si a uitarii”, amindoua-s tulburatoare si stranii in melancolia lor diafana, dantelata.

  33. carmen does Says:

    la kundera eu as recomanda „nemurirea”. si thomas bernhard – „vechi maestri”.
    inteleg ca biblioteca stranie inseamna, printre altele, a merge pe cai nebatute, a taia in carne (sau carte?!) vie?

  34. Mesmeea Says:

    exact, straniul meu inseamna cai nebatute si, in ultima instanta, chiar si a taia in carne vie, corect spus. dar parca mi-s prea dragi celelalte doua ale lui kundera – totusi am sa meditez. bernhard? de rumegat si in acest caz, merci, bright.
    oricum pina una alta l-am uitat pe pynchon cu „v”! si tare mi-ar fi placut sa il fi putut insera in biblioteca mea stranie pe boris vian cu spuma zilelor, ay! (numai ca fragedul si sceleratul microroman al lui vian e scris in prima jumatate a secolului XX, or, eu am zis ca nu ma ocup de scrierile atit de indepartate). ce sa mai zic de durrell!
    nu stiu ce-i de facut cu atitea absente si lipsuri! nu stiu.

  35. carmen does Says:

    pai mai puteti face o biblioteca! 🙂

  36. Mesmeea Says:

    faina si simpatica propunere. bine-ar fi. dar ma vor tine puterile doar pentru o singura biblioteca stranie de 100 de volume. cealalta biblioteca va fi exclusiv erotica (si inca nu stiu de cite volume va fi, dar ma gindesc sa fie de 33 sau de 55, cel mult!). fiindca in afara de cartile de eseuri mai vreau sa scriu si proza indeajuns. de poezie nici nu mai vorbesc.

  37. Ada Ardor Says:

    poate faceÅ£i totuÅŸi o excepÅ£ie pentru Vian? una vinovată ÅŸi asumată…

  38. Mesmeea Says:

    as vrea eu, dar nu prea cred ca se poate. intrucit acelasi lucru as vrea sa il fac si cu celine si calatoria lui la capatul noptii, fiindca aproape ca ador romanul acesta (am invatat enorm ca scriitor si cititor din acest text). uf, ce-i de facut?

  39. Jazzo Says:

    Will Self: „Cucul si pupaza” si „Cum traiesc mortii”

  40. Mesmeea Says:

    pe will self il am pe listutza exact cu primul roman indicat. merci.

    si mi-am adus aminte ca i-am uitat pe japonezi. macar „templul de aur” al lui mishima sa intre in biblioteca mea. un prieten mi l-a sugerat pe kawabata cu „frumoasele adormite”.

  41. Ada Ardor Says:

    femeia nisipurilor?

  42. Mesmeea Says:

    sau barbatul-cutie? (de acelasi autor)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: