Entry for March 23, 2008


în sfârşit am încheiat volumul coma, pe care l-am predat la editura vinea, după ce am lucrat pe brânci la şlefuit vreo şase săptămâni, zi şi noapte, în care am chinuit puţintel pe destui din jur, cu ritmurile şi orarul meu nefireşti. aşa că-s sfârşită, dar împăcată, dând frâu liber unui text din carte. cred că este ceea ce s-ar putea numi un poem aproape clasic de dragoste. doar aproape clasic, nu întru totul.


tristeţiletransparentă ca o foiţă de biblie pe care nu scrie nimic

tristeţea ta e o piele rece şi iute

o mângâi cu periuţa de dinţi

ori cu unghiile tăiate în carne

şi dacă uneori sărut ochii tăi de la depărtare

o fac doar pentru a nu lăsa un sinucigaş să aibă parte de înălţare

absenţa ta peste a mea e o dragoste apăsată lovită

insectele fac şi ele la fel aripă peste aripă

şi păsările fac la fel pe acoperişuri

tu eşti o lance a tristeţii care taie chiar şi cămaşa mea de oţel

respir greoi când mă uit la tine de departe

îmi trebuie o mască de oxigen sau măcar tifon cu eter

ca să trăiesc ca să nu mai trăiesc

de parcă nu ar fi acelaşi lucru

nimic nu e mai dureros ca ochii tăi pierduţi într-un ţinut al nimănui

atunci nu ştiu ce să mai fac

şi cum să nu rămân la mila orişicui

(ceea ce am scris eu acum ar putea oricine să scrie despre oricine)

corp la corp

suflet cu suflet

e ceva aici care nu mai funcţionează omeneşte.

21 răspunsuri to “Entry for March 23, 2008”

 1. Mesmeea Says:

  S-ar putea ca o vreme sa o inlocuiesc pe Leonor Fini cu Remedios Varo, o pictorita suprarealista dintre razboaie si de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Spanioloaica traind si murind in Mexic. A facut parte din grupul Fridei Kahlo.

 2. Corina Says:

  imi cer scuze ca ma repet: slava domnului ca exista oameni ca dumneavoastra care au harul sa puna in cuvinte ce simt uneori si nemernicii ca mine, dar nu stiu cum sa spuna. sa fie primita COMA!

 3. bogdan Says:

  en horabuena, parca asa se zice pe aici. minunat!

 4. Mesmeea Says:

  numai nemernica nu s-ar putea spune ca este corinaki, ci doar mult prea simtitoare. bucuroasa-s de receptarea empatica a comei. asijderea, gracias lui bogdan k.

 5. dorudor Says:

  Ma bucur, cititor al Dumneavoastra fiind, cand respiratia cea de toate zilele devine grea, ori de inaltime, ori tocmai de eteruri.Succes comei!

 6. Mesmeea Says:

  pai e greu si la inaltime (daca esti alpinist), si in strafunduri (daca esti aproape diavol). e rau oricum. sau e bine!? multumiri.

 7. dorudor Says:

  — Singur, singur, snt totdeauna singur, răspunse profesorul cu amărăciune – parca, in film, ar vrea si Basilashvili sa sublinieze greutatile pomenite mai sus, cred …

 8. Mesmeea Says:

  si uite-asa, vrind-nevrind, tot la maestrul si margarita ajungem! parca-i un facut sa fie astfel.
  numai ca atunci cind vorbeam mai sus despre strafunduri si diavoli eu ma gindeam la sarmanele patimiri ale sufletului cu bucluc amoros!

 9. jeniact Says:

  cant wait to get into coma! hm, nu prea e safe asa

  practic vorbind, de-abia astept sa cumpar coma! in alte feluri, o presimt deja

 10. Mesmeea Says:

  la vara, jeniact, la vara va fi pe piata coma, poate la tirgul de carte va fi gata (ca e un volum de 200 de pagini). daca nu, in toamna. pina una alta in 6 iunie s-ar putea sa aiba loc, dupa-amiaza, la carturesti o lectura partiala din submarinul iertat, cu cei doi auctori de fatza! on verra.

 11. Blanche Fleur Says:

  Poezia e superba, descrie chiar stari pe c are „ar putea sa le scrie oricine despre oricine”, dar cu magia cuvintelor, desigur. Succes cu volumul, o sa il cumpar sigur, apoi vin la Cluj si sper ca imi veti da un autograf.Felicitari!

 12. dorudor Says:

  Pour une fois, la asa ceva ma gandeam si eu, chiar daca nu ca la un bucluc, ci mai Wagnerian (de ce oare aş vrea să nghit singurătatea ta ca pe o carne crudă ! alamuri !) … Parca toate sunt acolo in cuvintele din urma ale Margaritei ( … Şi n-ai să mă mai poţi alunga. Somnului tău voi sta eu de veghe …) Daca e bine sau rau nu stiu, cred ca ajunge daca e.

 13. Micaela Says:

  draga mea, tocmai te vad la Tv, cu fetele si cu Doru, voiam sa fiu prima care sa te felicite! la mai multe din astea… poeme.

 14. Mesmeea Says:

  multumiri tuturor.
  si pomenirea margaritei suna adecvat. dar „de ce oare as vrea sa inghit singuratatea ta ca pe o carne cruda” este din alt poem, nu dintr-acesta de sus, poate insa ca va fi existind, intr-adevar, o „rudenie” intre textele mele.

 15. DeScribor Says:

  Da, sunt lucruri care ar putea fi spuse de oricine, oricand, dar numai rareori ele declanseaza legaturi, certitudini, cum spunea cineva, eruptive, numai rareori ele provoaca luminiscente. Tristetile sunt niste stari speciale, ca niste stagnari vii, in masura in care cineva poate crede ca stagnarea e vie, o vitalitate din familia somnului, a hipnagogiei, visarii, comei (?), poate un nume aparent obisnuit pentru un sentiment din alta lume… E bine ca s-a incheiat volumul. E bine si cand el intra pe un drum, ca si Submarinul.

 16. Mesmeea Says:

  o vitalitate din familia somnului? suna deja a imagine dintr-un text de-scriboric de sine statator. dar este si comentariu la fix. tristetile ca stagnari de viu? da.

 17. DeScribor Says:

  Probabil ca acel corp al tristetii va fi explorat in continuare, iar ultimele versuri de aici bine s-ar fi potrivit ca motto la Splendor (intalnirea ca patrundere si poate, chiar, asediu, intalnirea ca miscare lenta si completa, asa cum e in dans – caci asa percep eu ultimele versuri…).

 18. Mesmeea Says:

  compliment grozav e acesta.

 19. Blanche Fleur Says:

  Imaginea cu foita de Biblie e interesanta+ nu mai scrie nimic, adica s+a pierdut totul_ E ceva pierdut in afara constiintei_ A normelor_ A vietii- A Timpului_

 20. Blanche Fleur Says:

  Acolo trebuiau sa fie semne de intrebare, dar tastatura mea face f des figuri.

 21. Mesmeea Says:

  nu s-a pierdut chiar tot, dar s-a pierdut indeajuns de mult. foita de biblie exista, totusi, ca o enluminura in sine, chiar daca pe ea nu mai scrie nimic. e goala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: