Entry for March 21, 2008


Master i Margarita


Îmi place cum sună în ruseşte numele romanului Maestrul şi Margarita de Mihail Bulgakov, prezent ca film serial în România mai întâi la TVR 2, acum la TVR Cultural. Ştiam de film încă din iulie 2005 pe când mă aflam la Moscova tocmai în scotocirea topografiei din roman. La Mosfilm se filmase cu păţănii şi buclucuri, chiar dacă nu atât de grave pe cât se zvoneşte că s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi filmat Macbeth. Poate că filmul lucrat în 2005 ca la o lecţie de anatomie de regizorul Vladimir Bortko nu este spectaculos neapărat, dar el îi este loial textului bulgakovian, compensând cenzura de odinioară asupra autorului şi capodoperei sale. Poate că cenuşiul din film al Moscovei sovietizate şi enkavedizate este oarecum tendenţios, culorile vii de la Balul Satanei neputând să şteargă imaginile prăfuite, cu griul lor greoi, din realitatea moscoviţilor cu creiere spălate. Dar mie îmi place aşa. Ba chiar simt o dulce durere în torace când aud muzica tragică a filmului şi zăresc profilul romancierului meu preferat, grefat pe peliculă ca un împărat melancolic şi solitar, al nimănui, tocmai pentru că ar putea fi, este, al multora din generaţia mea.

Trei personaje sunt magistral încarnate în serialul semnat de Vladimir Bortko: Woland (Oleg Basilaşvili), Margarita (Anna Kovalciuk) şi Koroviev (Alexandr Abdulov). Maestrul (Alexandr Galibin), Azazello (Alexandr Filipenko) şi Ivan Bezdomnîi (Vladislav Galkin) sunt şi ei destul de pregnanţi, chiar dacă jocul lor actoricesc nu atinge cotele maximale ale primilor trei citaţi. Personajele biblice, Pilat (Kiril Lavrov) şi Yeshua (Serghei Bezrukov) par scoase din pergamente naïve, dar au trecere estetică destulă. Cel mai riscant închipuit este tocmai excesiv ludicul şi farseurul Behemoth (pronunţat în ruseşte Beghemot): un motan ceva mai puţin de un metru înălţime, dar prea motan, aş spune, prea puţin drăcos-uman.

Îmi place, însă, înţelepciunea tăioasă şi rece a lui Woland (oare cine îşi mai aduce aminte de Oleg Basilaşvili, care a jucat în Gară pentru doi, cu Ludmila Gurcenko, după cum mi-a atras atenţia profesorul Mihai Zamifir, alături de care am tot căutat posibili behemoţi stradali, aflându-ne noi la festivalul Zile şi nopţi de literatură, de la Neptun) şi frumuseţea vie şi cârlionţată a Margaritei, şi ludicul misterios al lui Koroviev. Îmi place nevroza proletcultistă şi apoi anti-proletcultistă a lui Ivan Bezdomnîi. Nu-mi place vampirismul oţios al Hellei şi, poate, nici alura prea thanatic-seacă (chiar puţin grobiană) a lui Azazello. Îmi place doar parţial meditaţia culpabilă a lui Pilat din Pont şi tot parţial candoarea suprainiţiatică a lui Yeshua.

Şi ar mai fi de spus, dar cred ca deja am ajuns sa practic o bulgakovfilie stahanovistă.

3 răspunsuri to “Entry for March 21, 2008”

  1. Mesmeea Says:

    insotitorul textului este mihail afanasievici bulgakov intr-o poza din tinerete, care imi place mult.

  2. Artemis Says:

    Beghemot, prea motan, de acord. Vocea din film, cum v-am mai spus, nu prea potrivita, prea umana, copilaroasa chiar. Se putea sa fie ceva mai husky, mai dracoasa (desi, in zona din care provin termenul dracos are alte conotatii, ceva de genul jmecher, cool, certaret-laudsros, mda… intortocheate sunt caile exprimarii in limba romana…). Dar e negru, Beghemot, si asta zice multe!

  3. Mesmeea Says:

    negre sint destule pisici si destui motani pre lumea aceasta, dar culoarea cu pricina nu-i face beghemotzi… cit despre dracoshenie, asta-i alta mincare de peste!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: