Entry for March 20, 2008


Latunski-Morozov şi „dracii” lui Bulgakov

La sfârşitul anului 2006, unul din muzeele dedicate lui Mihail Afanasievici Bulgakov, din Moscova, a fost vandalizat de către Alexander Morozov, critic radical al romanului Maestrul şi Margarita (un fel de personaj Latunski adaptat la postcomunismul rusesc), pe motiv că celebrul autor şi capodopera sa ar fi satanişti! Acuza aceasta absurdă a fost adusă pentru prima dată în anii ’60 ai secolului trecut, atunci când veştile despre capodopera scriitorului rus au ajuns la urechile Bisericii Ortodoxe Ruse, geloasă pe succesul şi impactul romanului. La nivel de zvonistică, Biserica Ortodoxă Rusă susţinuse nici mai mult nici mai puţin decât că romanul Maestrul şi Margarita ar fi încarnat o evanghelie a lui Satan… Vandalizatorul Morozov a fost, am uitat să spun, şi cel care a dus o întreagă campanie împotriva ridicării unui monument închinat lui Bulgakov în Moscova! Iar felul în care a procedat la vandalizarea muzeului a fost relativ înrudit cu felul în care Margarita a distrus apartamentul criticului Latunski (pedepsindu-l astfel pe acesta pentru că a respins romanul Maestrului şi pentru că l-a demolat în presa comunistă, împiedicând astfel publicarea lui). Ca şi cum Morozov ar fi vrut să îl răzbune pe Latunski pentru ceea ce Margarita făcuse cu apartamentul acestuia! Afacerea Morozov este un fel de afacere Tanacu made in Russia, dar, din fericire, fără pierderi de vieţi umane, chiar dacă, la alt nivel, de mentalitate, este o afacere mai gravă şi chiar mai simbolică în gravitatea ei.

Una dintre acuzele aduse lui Iisus de către rabinii care nu voiau să Îl accepte şi care Îl considerau inamic al Legii lui Israel a fost acela că ar fi practicat magia. Şi mai gravă a fost acuza că, scoţând demonii din oamenii bolnavi la suflet şi spirit, Iisus ar fi fost în stare să comită toate acestea doar cu ajutorul Satanei. Or, Iisus, atunci când exorcizează, nu pactizează cu demonii, ci îi alungă admonestându-i şi făcându-i să tacă, adică supunându-i, dar tocmai prin opoziţie dură la acţiunea acestora. El îi supune ca un taumaturg, făcându-i pe foştii demonizaţi să îşi recupereze raţiunea şi spiritul, tămăduindu-i adică. El este un exorcist care mizează exclusiv pe tăria cuvântului său care este cuvântul lui Dumnezeu.

Păstrând proporţiile şi cu altă miză, Bulgakov este şi el un „taumaturg”, dar unul moral: Moscova sovietizată nu poate fi însănătoşită decât prin imixtiunea diavolilor hâtri şi ludici care să îi pedepsească pe ateii corupţi (întrucât justiţia omenească nu mai funcţionează, ci a devenit mecanism totalitar). Iar Diavolul şi suita sa devin catalizatorii credinţei în Dumnezeu (pentru cei al căror creier nu a fost spălat în totalitate) cu efect punitiv imediat, astfel încât moscoviţii să iasă din starea de lobotomizare şi să re-înveţe să se teamă de Dumnezeu (ce-i drept, temându-se mai întâi de Diavol!). Vandalizatorul Morozov, însă, era un creier spălat care nu a mai putut fi reconvertit din lobotomia sa, drept care s-ar putea spune că, dacă Woland, la o adică, s-ar mai coborî punitiv-ludic printre moscoviţi, Morozov ar risca să păţească precum comperul Bengalski!

13 răspunsuri to “Entry for March 20, 2008”

 1. Mesmeea Says:

  luni seara, in timpul difuzarii serialului maestrul si margarita, ma voi afla in trenul dinspre bucuresti spre cluj, asa incit voi pierde ultimul (sau penultimul episod), drept care …

 2. Artemis Says:

  Lunea trecuta, dupa paharul de spirt oferit Margaritei de Beghemot, mi s-a rupt filmul (am lucrat in weekend si eram zombi), am dormit cu televizor aprins…

  Iar luni seara va trebui sa iesim cu echipa de la serviciu in oras, pentru ca e ziua sefului, drept care…

 3. Mesmeea Says:

  poate ca nu bulgakovfilii e musai sa vada filmul, ci eventualii morozovi!?

 4. corina popescu Says:

  Ehei, l nregistrez eu! O seară frumoasă!

 5. monaxya Says:

  Cand am deaschis blogul mi-a sarit in ochi cuvantul „taumaturg”.Stiind ca trebuie sa fie legat de minune, derivand din grecescul tafma(sau tauma), am stat cuminte pe scaun pana am terminat de citit, curioasa de semnificatia mesmeica a cuvantului:). Acum ma pot lauda ca stiu.

 6. Mesmeea Says:

  pentru corina – am vazut serialul de doua ori, acum este a treia oara. in plus am DVD cu serialul intreg, netradus, in ruseste (cadou de la alt fan bulgakovian, anume radu pavel gheo). ziceam doar ca mi-ar fi tihnit sa vad si episodul de luni seara. in rest merita vazut acest bulgakov si doar in ruseste, pentru a auzi numai si numai limba in care a fost scris romanul. multumiri pentru generoasa intentie.
  pentru monaxya – pai, da, asa e cu „taumaturgii”!

 7. Artemis Says:

  Mda, si eu uneori ma uit la filme frantuzesti, doar pentru a asculta limba.
  Uneori ma uit la The Simpsons in germana, dar asta e alta poveste…
  Dara e frumos asa! (zice filoloaga din mine)

 8. Mesmeea Says:

  simpsonii in germana? vai si-amar, asta-i masochism in toata legea! sau sminteala cu miza ludica.

 9. Artemis Says:

  Pai, uneori germana e mai potrivita decat engleza pentru asa ceva!
  Povestea e mai lunga, in copilarie ma uitam pe un post tv la desene animate in germana si era foarte cool si parca ma intoarce in timp, fie si Da Simpsons. A, de aceea pentru mine germana nu este limba lui Furrer, ci limba desenelor animate. E ceva in asta…

 10. Mesmeea Says:

  ma gindeam eu ca e ceva nemaiauzit la mijloc. totusi, germana sa fie limba desenelor animate – hiha, e o ironie de-a dreptul dezlantuita intr-o asemenea perceptie!

 11. Artemis Says:

  Ironie? Posibil…

 12. corina popescu Says:

  Dincolo de nregistrări, dvd-uri, cărţi,poze, cred că i aveţi n snge pe Bulgakov şi Cortazar. Este grozav!Hiha!:))

 13. Mesmeea Says:

  e cel mai strasnik compliment pe care l-am primit, asa incit muchas gracias!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: