Entry for February 21, 2008

O mie şi una de nopţi şi de zile

Sâmbătă, 23 februarie, de la ora 11.00, lansez la Facultatea de Litere primul volum experimental de proză realizat cu studenţii mei, în 2006, în cadrul unui atelier aleatoriu de scriere creatoare (nu am avut decât o singură întâlnire în care am fixat tema de lucru şi un deadline, negociind apoi stilurile posibile de naraţiune; povestirile mi-au fost trimise prin mail, iar eu am făcut selecţia; am respins definitiv câteva, pe altele le-am returnat spre a fi rescrise, dar majoritatea au fost izbutite, drept care le-am păstrat). Volumul se numeşte Anunţuri mortuare în Re major şi porneşte de la convenţia unui ferpar, urmat mai apoi, în fiecare povestire, de relatarea vieţii celui decedat. A ieşit un volum simpatic şi parţial sărit de pe fix (mai nou văd că utilizez tot felul de formule admirative din copilăria mea), în care tema morţii este tratată mai degrabă ludic şi absurd, decât grav.
După lansare, însă, voi iniţia cel mai ambiţios proiect în cadrul atelierelor Phantasma de scriere creatoare: după cele două pe poezie delirionistă (în 2003 şi în 2006) şi apoi după cel pe muzică psihedelică (în 2007), după tabăra turn-babelică de scriere creatoare de la Ipoteşti, în septembrie 2007, iată că deschid acum atelierul pe proză, cu o miză tare: preluarea unor ramificaţii din O mie şi una de nopţi şi continuarea lor în povestiri care să conţină personaje şi atmosfera din celebra suită de poveşti. Atunci când mi-a venit ideea m-am gândit la un atelier care să dureze un an de zile, dar Andrei Codrescu, animat de proiectul acesta nebunesc, mi-a dat ideea ca experimentul să dureze exact o mie şi una de nopţi şi de zile (chiar dacă, fireşte, nu vom scrie în fiecare zi şi noapte din cele 1001; semestrul acesta, adică din februarie până în iunie, vom scrie ziua, dar în semestrul I din viitorul an universitar, din octombrie până în decembrie, s-ar putea ca atelierul să se desfăşoare seara!, mai departe încă nu ştiu ce şi cum; în tot cazul, o mie şi una de nopţi şi de zile înseamnă că atelierul va dura aproape trei ani!, prin urmare vor putea participa la experiment mai multe serii de studenţi). Andrei Codrescu a promis că povestirea ultimă, povestirea-capac, pentru închiderea cărţii de povestiri simili-1001 nopţi care ar ieşi de aici, o va scrie el (a şi găsit personajul despre care va fi povestirea cu pricina).
Fireşte că am emoţii. Dar sunt şi cât se poate de entuziasmată. Vom vedea ce va ieşi.

P.S. 1:
Volumul Anunţuri mortuare în Re major poate fi comandat la Mircea Petean (directorul editurii) pe adresa
edituralimes@ yahoo.com

P.S. 2:
Pentru că mai primesc, uneori, pe mail (am mai citit şi pe câteva bloguri) întrebarea legată de posibilitatea de a obţine volumul Submarinul iertat (comis de subsemnata şi Andrei Codrescu), respectivul romanţ în versuri poate fi cerut prin ramburs la adresa
comenzicarte@brumar.ro

8 răspunsuri to “Entry for February 21, 2008”

 1. Mesmeea Says:

  imaginea insotitoare ii apartine Colettei Calascione (in afara Leonorei Fini, am mai descoperit citeva pictorite sucite si fanteziste, intre ele pe deja numita Colette, apoi pe Remedios Varo, Karena Karras, Leonora Carrington si un domn numit Marque Terrynamahr – pe toate si pe toti ii voi folosi la timpul lor pe blogul mesmeic).

 2. Alpha Dracon Says:

  Frumoasa imaginea… ideea cu ferpar mi se pare superba… va fi si un volumas pentru un fan italian?
  in rest… citind despre proiecte noi mi-a venit sa plang lacrimi de rodie… chiar astazi…de ziua mea :'(.

 3. Mesmeea Says:

  fanul calabrez, fiindca e cititor profesionist inclusiv in limba romana, va primi cartulia cu siguranta. lamultiani alpha si ingaduie ignoranta celor care nu stiau ca astazi e ziua ta!

 4. Blanche Fleur Says:

  Felicitari, o sa iau si eu una dintre carti. Nu vreau sa fiu neserioasa, dar intreb si eu, nu este si in format electronic sa se poata descarca? Oricum, o sa o comand

 5. Mesmeea Says:

  cartile cu pricina nu exista deocamdata in format electronic, intrucit sint prea proaspete editorial (iar contractul semnat cu editura nu prevede raspindirea lor electronica)! dar vor fi cindva functionabile si astfel.

 6. Blanche Fleur Says:

  Va multumesc

 7. Alpha Dracon Says:

  Multumesc foarte mult pentru cartea… dar as vrea sa clarific ceva:nu prea e pe gustul meu sa fiu spus „calabrez”, nu-mi plac prea mult regionalismele, in plus in italia sa fii „calabrez” nu suna asa frumos :-), e regiunea mai saraca din Italia… eu ma simt in primul rand italian si apoi european.

 8. Mesmeea Says:

  aha! numai ca pentru mine calabrez suna precum delirionist!!! asa ca era o formula empatica, nicidecum antipatica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: