
O „bestie” blândă
Maturilor şcoliţi la rockul progresiv e mai dificil să le găseşti ac de cojoc sonor. Eu m-am antrenat până în măduva oaselor cu Pink Floyd (încă de la 17 ani – ay, nu, gafă de neiertat, mă lasă memoria, a fost la 14 ani că am ascultat Shine On You Crazy Diamond!) şi cu Van Der Graaf Generator (de pe la 19-20 ani): în primul caz credinţa mea este că am fost aleasă (că a existat adică ceva fatal în această întâlnire sonoră de gradul xyzqw), în al doilea caz, însă, am ales, călăuzită fiind către Peter Hammill şi ai săi. Tot opţiune a fost şi Jim Morrison cu The Doors, Genesis, Yes and many others (aşa că doar Pink Floyd rămâne să fie scris în destinul meu de receptor muzical). Nu mai fac aici o recapitulare a muzicilor care îmi plac (fiindcă am tot făcut acest lucru, când şi când, pe acest blog). Voi spune, însă, că în ultimii ani am primit lecţii sonore ori chiar corecţiuni empatice de la studenţii şi tinerii mei prieteni, în anumite cazuri (vezi Muse), sau am descoperit pe cont propriu, la hazard, voci şi trupe care au fost valabile într-un moment anume pentru mine (PJ Harvey, de pildă).
Iarna, însă, mai totdeauna (de vreo şapte ani încoace) ascult Leonard Cohen, pentru vocea lui rugoasă şi calmă, pentru senzualitatea sa patriarhală şi gravă, ascunsă după paravane. Cohen are ceva de tihnă, de somnolenţă hrănitoare. Nu mă omor după versurile lui (mulţi îl consideră inclusiv un mare poet, eu zic însă că este un poet cantabil şi atâta tot, lipsit, însă, de profunzime nevrotică precum Jim Morrison sau Peter Hammill care s-ar cuveni să fie creditaţi amândoi ca poeţi veritabili!), dar admit că acestea îşi au locşorul lor bine stratificat în construcţia oraculară a cântecelor lui Cohen. Iarna, deci, ascult cu ochii semiînchişi vocea de călugăr-tată înţelept, dar şi pervers oarecum, a lui Leonard Cohen. Îmi face bine, este un glas adecvat pentru zacere, pentru hibernare. S-a întâmplat, însă, că, datorită lui Cohen, am descoperit la sfârşitul lui 2007 vocea angelică a unei „bestii”. E vorba de Antony Hegarty: nu este neapărat monstruos ca înfăţişare, şi totuşi actualmente are ceva de „bestie”, dar de „bestie” îmblânzită, angelizată vocal. E dificil să îţi închipui cam cum ar putea cânta bestiile în ceruri, dar cu ajutorul lui Antony acest lucru este aproape posibil. De Crăciun am nimerit la televizor peste un concert omagial, unde l-am ascultat, fascinată în chip morbid, pe Antony Hegarty cântând faimoasa melodie a lui Cohen If It Be Your Will: solistul se mişca dezarticulat ca o uriaşă păpuşă orfană, cu veşmintele sfâşiate. Apoi, încă provocată cumplit şi consternată de apariţia „bestiei”, am căutat să văd cine este „monstrul” şi am nimerit peste Hope There’s Someone: mi s-a făcut pur şi simplu rău de fascinaţie! Apoi am căutat şi am tot căutat şi am dat peste: My Lady Story, Cripple and the Starfish, You Are My Sister, For Today I am a Boy, Fistful of Love, The Lake. Cei care citesc aici, şi nu cred, nu au decât să încerce şi ei, mai ales primele două sonorităţi amintite de mine: If It Be Your Will şi Hope There’s Someone.
decembrie 30, 2007 la 2:09 am |
ati ascultat Cocorosie?
decembrie 30, 2007 la 2:27 am |
Va dau dreptate: o voce de bestie cereasca!
Oda, cu permisiunea Mesmeei, this is for you: http://www.myspace.com/cocorosie
decembrie 30, 2007 la 2:33 am |
In timp ce eu te intreb daca ai ascultat cateodata Nick Cave and the Bad Seeds… si el are o voce grava, si canta povesti pline de cruzime, in cd-ul Murder Ballads (1996) are si o song magistrala cu P. J. Harvey: Henry Lee! unde Polly Jean are rolul unei femei fatale si ucigase… dupa mine ar fi o buna soundtrack de iarna.
decembrie 30, 2007 la 2:42 am |
ciudate surorile Coco and Rosie, ciudate si oarecum „japoneze” – nu ma mir de aceea ca se potrivesc cu „japonezul” Oda (a fost intentionata alura japoneza a numelui de blog? sau nu! e doar prima silaba din numele de clan). au chiar un cintec lucrat cu Antony. parca ar fi Bjork taiata in doua si reconfectionata. dar eu am scotocit si alte ciudatenii in ultima vreme (recomandate de Malintzi-Lavinia), adica Moloko si Roisin Murphy, Nine Inch Nails etc.
imi place felul in care l-a catalogat Aliona pe Antony – bestie cereasca!
da, Giovanni (Alpha D), fireste ca am ascultat Nick Cave and the Bad Seeds, macar pentru faptul ca unul din filmele mele preferate este „Cerul deasupra Berlinului”, de Wim Wenders. iar in film tocmai Cave si trupa sa cinta minunat si adecvat cu atmosfera underground a Berlinului schizoid.
decembrie 30, 2007 la 3:07 am |
si am mai uitat sa spun ceva – exista o secventa muzicala unde Bjork cinta cu Antony. micuta islandeza se inchina in fata lui Hegarty (care este urias ca statura) pur si simplu precum in fata unui zeu-trol pretuit cu asupra de masura.
decembrie 30, 2007 la 6:18 am |
Re-citind ma gandeam la cat de ciudat arata Anthony Hegarty, ce ti se pare de coperta cd-ului lui Anthony and the Johnsons? inger.. androgin metafizic… extraterestru cu aura de cobalt…astazi voi reasculta datorita tie piesele sale!
decembrie 30, 2007 la 6:32 am |
nu stiu daca-i vorba de vreun androgin metafizic sau mai degraba de un … hermafrodit „metafizic” (e musai sa pun ghilimele)! dar are o voce intru totul extraterestra si cereasca, socanta si din pricina fizicului sau actual, relativ monstruos. la foarte tineretea sa, Antony putea fi confundat cu un inger, acum, insa, nu. acuma-i trol in toata legea.
dar acestea sint metamorfoze (fizice) destul de frecvente de care au parte, uneori, si scriitorii… fie ei blestemati (maudits) sau nu!
traim sub umbrela unei imense gradini zoologice si botanice!
decembrie 30, 2007 la 6:41 am |
Imi place si mie muzica,din pacate nu prea ascult cat as vrea,am noroc cu copiii mei(mari) ca,atunci cand sunt acasa,isi pun muzica mai noua.Au si ceva muzica pentru mine,muzica anilor 70-80,mai au si muzica clasica,eu am o slabiciune pentru Frddy Mercury,John Lennon,Deep Purple,uriah Heep etc.Din pacate,pe vremea cand eram o adolescenta rebela,nu prea am avut ocazia sa ascult ,mai mult de la Europa Libera.Imi place muzica pe care imi face placere s-o ascult,nu e important genul.Si de cand cu internetul,am citit si textele…Oftez.Va doresc „La multi ani!,sanatate,multa magie,poezie,sper sa primiti in dar o insula,sa fie numai a dumneavoastra.sa fiti iubita de cel pe care-l iubiti!Gabi D.
decembrie 30, 2007 la 7:00 am |
lamultiani, Gabriela, va multumesc mai ales pentru gingasie. o insula cred ca am deja pe undeva prin Mediterana, in jurul Eladei, atita doar ca-i un pik camuflata. iar eu va fac imbierea sa-l ascultati pe Antony cu „Hope There’s Someone” (pe youtube, acolo il gasiti)!
decembrie 30, 2007 la 7:31 am |
Eu sunt mai mult cu melodiile line, melancolice, iar in Italia am descoperit o italianca fantastica, este vorba de Cristina Dona.Dar imi plac si Freddy Mercury, Beatless,mai nou Westlife.
decembrie 31, 2007 la 2:03 am |
chestiunea cu muzicile este cam asa, zic yo ca o intemeietoare tendentioasa (e si destula autoironie aici) – e bine sa cunoastem radacinile muzicii rock (de toate felurile, dar mai ales la rockul progresiv ma refer), ca sa nu ne pacalim zicind despre formatiile X, Y, Z ca sint grozave si revolutioneaza genul, cind de fapt formatiile cu pricina se trag, prin ochiurile din plasa sonora a vremurilor, tocmai de la cine stie ce stramosi ai rockului, uitati si in mod injust ingropati, cu parastasuri omagiale cu tot!
decembrie 31, 2007 la 2:11 am |
din pricina carnavalescului iernatic actual nici nu mai stiu daca se spune parastasuri sau parastase… enfin, se va fi spunind cumva, indiferent cum. dar acum mai zic doar – un vivat sanatos la trecerea dintre ani pentru toti musafirii mesmeeiesti de pe acest blog, fie acestia empatici si tandri ori cusurgii!
decembrie 31, 2007 la 3:43 am |
Va multumesc ca mi-ati mai deschis ochii cu muzica,e bine sa inveti de la altii. va urez si eu un an excelent, plin de bucurii, realizari, tot ce va doriti.
decembrie 31, 2007 la 4:09 am |
Didi, era un soi de cogitatiune generala pro-rock ce am spus eu despre stramosii muzicali, cuvintele mele nu erau cu bataie anume… asa ca lamultiani!
decembrie 31, 2007 la 5:39 am |
multumesc!nu am luat nimic in nume de rau, ci de bine,chiar imi plac parerile dvs, felul cum scrieti,de aceea mai trec pe aici.daca nu va suparati,normal.
decembrie 31, 2007 la 7:26 am |
cum sa ma supar? nici pomeneala.
decembrie 31, 2007 la 10:56 am |
pentru ca s-a vorbit despre muzica de orice fel, va voi da si eu un link :
http://www.youtube.com/watch?v=dCFfuq_1iJA. lumsk este o trupa mai recent descoperita, iar piesa indicata are un „ceva” hibernal, ar putea fi soundtrackul unui basm:)
un an nou cu bucurii va doresc!
ianuarie 1, 2008 la 6:48 am |
La multi ani! Si evident…nu ma pot abtine sa nu va trimit o melodie interesanta cel putin ca tehnica(nici vocea nu e de neglijat)
ianuarie 1, 2008 la 8:21 am |
Olga & Raluca, va multumesc pentru linkuri si urari, fireste ma voi duce degraba la linkuit, daca-i hibernal, apoi atunci se potriveste, fie ca-i doar voce ori tehnica deloc de neglijat!
uf, ca yahoo 360 functioneaza nefunctionind, ma tot chinui sa pun vorbele astea, care nu vor nicicum sa se lege!
ianuarie 3, 2008 la 6:56 am |
Vazut si ascultat. Lumsk e o lume nordica, tihnita. Imogen(a) e o ciudata talentata (Raluca si preferintele ei spooky!).
Va fac imbierea,insa, tuturor sa ascultati neaparat „The Dull Flame of Desire”, duetul lui Bjork cu Antony Hegarty. Ce teribil cintec de dragoste! Gurile bune de pe youtube spun ca versurile sint ale lui Arseni Tarkovsky (dar nu stiu daca este adevarat!) si ca poemul cu pricina poate fi regasit in capodopera „Stalker” a fiului lui Arseni, adica Andrei Tarkovsky (desi am vazut „Calauza” de nu stiu cite ori, nu imi aduc aminte). Cautati, insa, o versiune buna (pe youtube exista doar unele deficitare). Mie mi-a trimis Aliona (Artemis) o versiune excelenta prin email. Nu stiu cum se spune multumesc in limba islandeza a lui Bjork, asa ca spun in ruseste – spasiba.
ianuarie 3, 2008 la 12:56 pm |
Pajalusta! 🙂