Entry for November 12, 2007

(colaj de Alexandru Pecican)

Enchantement


Afinitatea mea pentru „magie” şi fantastic ţine de plăcerea de a nu renunţa, odată cu maturitatea şi sufocanta viaţă de zi cu zi, la enchantement. Nu am deloc chef să renunţ la „minuni” (şi mi-am propus ca nici pe alţii să nu-i las să renunţe). Empatia mea magică nu are nimic de-a face cu diavolii, ezoterism şi alte chestiuni de acest tip. În ziarele din Cluj s-a scris acum câţiva ani despre întâlnirile mele „vrăjitoreşti” de la biserica numită Calvaria, de Sânziene (cu încă două aşa-zis vrăjitoare şi o ucenică), dar textul respectiv nu era decât o bucată de proză extrasă din volumul Nebulon (Trei vrăjitoare shi o ucenică, se intitulează textul cu pricina). După apariţia în ziar a fragmentului de proză (care a fost luat drept realitate, ziarul cu pricina mizând pe aşa ceva), am fost întrebată în serios, de către un individ bătut în cap (dar cadru didactic la universitate), următorul lucru – cum cadrează statutul meu de dascăl cu statutul meu particular de … vrăjitoare! M-a pufnit râsul atunci, mă pufneşte şi acum! Da, este adevărat că am un mic grup de „vrăjitoare”, dar ele nu sunt vrăjitoare în sens real, ci doar în sens ludic! A fi „vrăjitoare” este doar un pretext şi o convenţie lingvistică jucăuşă. Aceasta înseamnă că suntem ghiduşe, năstruşnice şi avem umor! Ce poate fi rău în aşa ceva! Am mai glumit vorbind despre astfel de lucruri cu prilejul a diferite intervenţii televizate şi în alte interviuri, drept care cineva (o scriitoare cunoscută, amică de-a mea) mi-a spus că un grup de doamne în vârstă (şi cu aplomb) din Bucureşti (prăpăstioase şi terifiate) vor nici mai mult nici mai puţin decât să mă exorcizeze! Pe sfânta lume! Nu mai e voie în ziua de azi să te joci doar fiindcă e obligatoriu să fii matur! A înnebunit lumea? Ei, bine, eu vreau să mă joc în continuare.

7 răspunsuri to “Entry for November 12, 2007”

 1. Sharashka Says:

  si eu m-am izbit de reticenta asta fata de „copilariile” mele si mi s-a pus in fata imperativul maturizarii – in mare parte justificat, dar reactia de refuz categoric legata de ideea de joc m-a socat si pus pe ganduri. poate e aici implicata si o contrareactie la „copilarirea” lumii si la gerontofobia de la noi. curentii astia, ai copilaririi si maturizarii, sunt foarte puternici si involburati in vremea din urma.

 2. Mesmeea Says:

  eu pun altfel problema. una dintre lectiile aspre ale maturitatii spre senectutate este sa stii sa imbatrinesti frumos. in optiunea mea de viata, jucausenia la maturitate pregateste calea spre asa ceva, spre o senectute … nastrusnica (cam cum mi l-am inchipuit, de pilda, pe Gellu Naum a fi fost, sau cum mi l-as fi inchipuit pe Leonid Dimov). de ce lumea nu ar putea fi revrajita la maturitate si batrinete? mai ales ca desvrajirea (dupa etapa copilariei, in adolescenta) a fost brutala…

 3. Gabriela D Says:

  Vreau sa intru si eu in grupul dumneavoastra de vrajitoare.Chiar si asa cum o fac acum,adica intrand in acest blog magic si jucaus.imi place si mie sa ma joc.E chiar asa de revoltator pentru unii ca oamenii maturi vor sa se joace?vor sa iubeasca?Iubesc magia Universului in care traiesc si eu si-n care stiu ca voi intra in zbor,ma vad printre stele si intalnesc tot ce am visat.Poate pentru ca sunt o pisicuta vad magia?Nu conteaza,magia nu mi-o poate lua nimeni.E a mea si-mi face placere sa dau si altora din magia mea.pentru ca si eu primesc de la altii ca mine.Sunt o razboinica care lupta pentru salvarea lumii.Mai sunt o indragostita care iubeste daruind iubire.Sunt si floare si copac si mare si munte.Sunt pamantul si Cerul,sunt muzica si poezia,sunt o naiva si o inteleapta,sunt o fetiscana si o baba,sunt ceea ce simt eu.Iar acum simt ca trebuie sa spun toate acestea,apoi voi porni in drumul meu.

 4. Micaela Says:

  poate doamnele trebuie scuzate pentru ca astazi la noi vrajitoria e luata ad literam si foarte in serios. vezi toate mamele omizi si religiozitatea cu care oameni politici importanti (nu spui cine) apeleaza la doftoroaiele astea PE BUNE. or fi crezut ca te-ai facut si tu una din asta…

 5. Mesmeea Says:

  pentru Gabriela – a intra si a comenta pe un blog „magic” nu inseamna neaparat a deveni „magiciana”, dar denota macar o empatie iesita din comun. exista, insa, si un risc – acela ca „magiile” sa nu se potriveasca intotdeauna (dar lucrul acesta se intimpla si cu zodiile). asa ca ramine de vazut.
  pentru Mihaela – zisele mame omizi si doftoroaiele grotesti, hilare, nu sint producatoare de magie, ci de kitsch (dar in rest ai dreptate). cred, insa, ca lumea de astazi e si inhibata la nivelul poftei de a mai avea parte de „minuni” (si in acest caz ar fi nevoie, poate, de o terapie colectiva, la nivel global…)!

 6. MAVerick Says:

  Incet, dar sigur, o sa devin Gica Contra :). Eu cred ca nu de minuni duce lipsa lumea noastra, ci de normalitate (cel putin spatiul asta romanesc, al nostru). Asta 1. 2. De ce mi se pare ca recunosc cadrul didactic batut in cap, doamna Mesmeea? Gresesc? si mai ales 3. (ca sa nu fiu, totusi, Gica Contra). Peste cateva ore termin volumul si reinnod ghidusia noastra, cu scuzele de rigoare pentru intarziere.

 7. Mesmeea Says:

  daca „magia” si „minunile” tin de normalitate, atunci, fireste ca si de normalitate duce lipsa lumea de-acum. cit despre ghidusii, ele sint asteptate orisicind, mai ales dupa ce oamenii si-au incheiat treburile grave pre lumea aceasta (slujbe, „misiuni speciale” etc.)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: