Entry for October 11, 2007

(pictură de Radu Chio, din Submarinul iertat)

Să rosteşti (să reciţi) o carte întreagă (cartea ta) în faţa celorlalţi este un uriaş gest de reîntemeiere a lumii prin cuvinte, şi prin respiraţii pe viaţă şi pe moarte, şi prin fragilităţi care îţi taie toracele, şi prin puteri furtunoase care te zgâlţâie din rădăcină (şi îi zgâlţâie şi pe ceilalţi). Este un act şamanic de-a dreptul. Tăria unei făpturi se măsoară şi prin monstruoziatea ei creatoare (oricum monştri suntem cu toţii, drept care măcar să fim izbăvitori, artisticeşte vorbind), printr-un killer instinct care are suavitatea să nu distrugă decât ceea ce este fad, convenţional, artificial şi aţos. Dar până unde poate merge monstruozitatea aceasta creatoare? Care îi sunt graniţele? Cât are ea dreptul să se răsfrângă asupra celorlalţi? Care îi este calea împărătească (ori nu cumva-i pândită de o cale neîmpărătească)?


Reclame

3 răspunsuri to “Entry for October 11, 2007”

 1. marius conkan Says:

  citirea poemului a fost diabolica… cei doi poeti administrau publicului doze periodice de esente tari… metoda de purificare… la un moment dat am inceput sa ma inspaimant. in sine, romanul-poem Submarinul iertat e o constructie unitara si originala care poate retrezi romanului sensibilitatea pentru poezie. in ce priveste contaminarea, imi retrag cuvintele. partitura prozaica si cerebrala a lui Andrei Codrescu s-a potrivit de minune cu delirul spumos si imbatator al Ruxandrei Cesereanu. a iesit un poem „scris din maruntaie” in care se amesteca doua voci autentice si distincte. felicitari!

 2. Malintzi Says:

  pe langa ce a spus Marius (I totally agree, de data asta) mai cred ca autorii Submarinului iertat au folosit un final de rezerva. trebuia sa supravietuim, intr-un fel sau altul, instinctului criminal (aflat sub licenta poetica, bineinteles) si poate ca finalul autentic would have driven us over the edge…
  sunt convinsa ca finalul tainuit este unul exploziv, dar oare il mai puteam asimila atunci? am dubii. inca o data, felicitari amandurora.

 3. Mesmeea Says:

  nu stiu daca v-ati dat seama amindoi (Marius & Lavinia), dar am dat chiar TOT in lectura clujeana a „Submarinului iertat”. si a iesit un fel de incantatie uriasa, cu prelungiri pina la capat. asa ceva nu am mai facut niciodata si nici nu cred ca voi mai face vreodata. a fost prima si singura data. daca ar fi venit cineva sa imi atinga hainele sau miinile, la sfirsit, cred ca si-ar fi pirlit degetele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: