Entry for August 23, 2007

July MorningA doua simfonie blues-rock de anvergură, alături de Stairway to Heaven – compoziţie Led Zeppelin, este July Morning (ar mai intra aici şi Child in Time, faimoasa compoziţie marca Deep Purple). Uriah Heep nu este trupa mea favorită, dar şi în cazul acesta am câteva sonorităţi care îmi plac în mod aparte: Easy Livin’, Lady in Black, Gipsy, Sweet Lorraine. Capodopera trupei Uriah Heep este, însă, fireşte, cum altfel?, July Morning (1971). Deşi textul este întrucâtva patetic şi melodia trece prin riscul unor sonorităţi excesiv sentimentale vocal, aici stilul contrapunctic şi structura sunt realizate prin îmbinarea ingenioasă a claviaturilor, vocii, chitării şi percuţiei – rolul esenţial cred că îl are, totuşi, orga electronică mixată cu chitara. Dar la fel de mult, oricât aş vrea să nu fie aşa, este esenţial fluxul emoţional. Din această pricină, July Morning este o compoziţie care pedalează pe o stare sufletească extremă, să zicem – atac de melancolie acută etc. Îndrăgostiţii pătimaşi, de pildă, pot cathartiza pe această melodie, pentru că ea îi conţine şi chiar izbuteşte să îi descarce (şi încarce) emoţional, până la un punct. July Morning mizează enorm pe atmosferă şi pe o nostalgie făţişă, care taie răsuflarea (e chiar o suferinţă de tip dostoievskian prinsă în acest insectar muzical!). Apoi mai este ceva: senzaţia sonoră de păpuşă rusească – sonorităţile se nasc una din alta şi se completează, într-un elan germinativ infinit, dilatabil continuu, de aici fascinaţia şi senzaţia celui care ascultă melodia că se scufundă într-un vârtej, într-un taifun de cercuri concentrice. Avem de-a face, ritualic, cu marsupii sonore care se dezvoltă în cascadă. Fraza muzicală nu este complicată, dar are, ca şi în Child in Time, Stairway to Heaven sau Smoke on the Water (şi multe altele) structura de fugă, cu reluări obsedante, spiralate, ce provoacă adicţie.P.S. 1:

Anul 1971 se pare că a fost unul fatal şi minunat în muzica rock.


P.S. 2
Odinioară, de 23 august, eram siliţi să mergem la defilare, iar astăzi, tot 23 august fiind, iată că fac nici mai mult nici mai puţin decât o pledoarie pentru blues-rock şi pentru hipioţii pletoşi. Este perfect.

5 răspunsuri to “Entry for August 23, 2007”

 1. Micaela Says:

  ha! anul meu. care nu sunt tocmai o ascultatoare de rock, dupa cum stii, desi am fost evanghelizata periodic in acest sens, suficient cat sa stiu ce-ar fi de ascultat dac-as face-o. a propos, uriah heep ascult mereu cu o senzatie de oroare corporala, pentru ca numele personajului odios din dickens, cu acelasi nume, care avea mereu mainile umede si reci, mi s-a lipit de creier inainte sa stiu ca exista formatzia. chiar: stiu copiii astia ascultatori de rock ca numele e din dickens? most probably.

 2. Mesmeea Says:

  Ba da, rockerii si non-rockerii foarte tineri stiu ca numele trupei este luat din Dickens, macar pentru faptul ca se duc sa citeasca in Wikipedia care este povestea formatiei si macar pentru faptul ca ii incita numele in sine. Oroare corporala? Brrr, nici vorba! E-adevarat ca Uriah Heep e un personaj morbid la Dickens, dar ca nume de trupa este excelent ales – britanicii acestia anti-Establishment exact asta si voiau, la ceasul infiintarii lor, sa fie scarry si contra si pe dos. Asa ca e foarte bine ca si-au luat numele acesta. Prin urmare, draga Misha, te-ai nascut intr-un an predilect de blues-rock.

 3. Gabi Says:

  Un alt an bun pentru rock a fost 1977! What about Come away Melinda, asta lipseste din lista.

 4. Mesmeea Says:

  Poate ca da. Ma refer la Come away Melinda.

 5. Malintzi Says:

  1971 FOOLS MATE – Peter Hammill 🙂
  m-am intors si eu in „lume” :). am citit ce ati mai postat, frumo-frumo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: