Entry for July 04, 2007

NAŞTEREA DORINŢELOR LICHIDE (II)

Sunt obligată să revin cu precizări, pentru că am primit mesaje întrebăcioase, fie pe stradă, fie prin email, de la te miri cine, atât de la cunoscuţi, cât şi de la necunoscuţi. Întâi de toate trebuie să spun că imaginea postată la acest text autoexplicativ reprezintă una din coperţile propuse mie de către editură pentru cartea despre bărbaţi, copertă pe care, însă, am respins-o, întrucât era în mod excesiv reducţionistă şi tezistă (da, sunt intenţionat redundantă), deşi nu pot să exclud total un oarecare şarm al ei. Lumea bărbaţilor este mult mai complicată şi nu poate fi redusă doar la sexualitate şi la condiţionare fizică. Iar coperta expusă aici aşa ceva făcea. Lumea bărbaţilor este la fel de complicată ca şi lumea femeilor, iar nuanţările psihice sunt multiple şi, adesea, năucitoare. Aşa încât să accept ca imaginea reprezentativă a cărţii mele despre bărbaţi să fie una exclusiv fiziologică (deşi metaforic exprimată) mi s-a părut neavenit.

X

Mesajele primite în ultima vreme se referă aproape toate la următoarea chestiune: sunt bărbaţii portretizaţi de mine (cei 109) nişte bărbaţi reali? Primul răspuns este la mintea cocoşului: literatura (inclusiv cea realistă) înseamnă ficţiune, aşa încât, evident, cei 109 bărbaţi portretizaţi de mine nu sunt neapărat reali (chiar dacă au, pe ici, pe colo, trăsături împrumutate de la bărbaţi reali). Ceea ce am vrut eu să fac a fost să creez nişte tipologii (prin intermediul cărora să înţeleg şi să explic, atât cât se poate, lumea bărbaţilor). Aşa încât este absurd ca bărbaţii din Cluj, să spunem, oraşul unde eu locuiesc, să încerce să se identifice într-un portret sau în altul. Mi s-a spus că acest lucru se întâmplă deja şi că diverşi cunoscuţi ai mei încearcă să descopere dacă au fost prinşi în insectar sau nu. Este o greşeală. Ba chiar sunt trasă de limbă să mărturisesc (ca autor) dacă X este Y ori Y este Z sau dacă nu cumva Z este W. Wrong way! (este una din exclamaţiile cheie din serialul Twin Peaks de David Lynch, care mi-a plăcut teribil odinioară). Wrong way, deci! Domnilor şi domnişorilor, nu încercaţi să vă identificaţi în portretele făcute de mine. Nu încercaţi să scotociţi prin ele, doar-doar veţi găsi ceva care să semene cu unul sau altul. Aşa cum am spus deja, lumea bărbaţilor este foarte colorată şi extrem de nuanţată şi a o reduce la o simplă inventariere prin intermediul căreia unii sau alţii să încerce să se identifice este întru totul absurd.

Anunțuri

15 răspunsuri to “Entry for July 04, 2007”

 1. Gabriela D Says:

  Intradevar,prima coperta,asa de minunata,”Imaginatie erotica”,s-ar putea sa deruteze cititorul,mai exact cititoarele,care vad in barbati numai niste obsedati de sex.Chiar si unele femei ,poate toate femeile simt sexualitatea privind coperta.Dar ,autoarea cartii,Ruxandra Cesereanu,vrea sa ne vorbeasca despre lumea barbatilor,”la fel de complicata ca si lumea femeilor,iar nuantarile psihice sunt multiple si,adesea naucitoare”,am citat-o pe autoare.Aceasta a doua coperta,desi ,tot la sexualitate ne trimite,mie imi pare ca reprezinta iubirea curate dintre femei si barbati,barbatul o ocroteste pe femeie,iar femeia se simte in siguranta alaturi de el.Ce imagine frumoasa!

 2. Corina Says:

  auci, indirect mi-am incasat palmutza! :)) pentru ca, recunosc, eram tentata sa scotocesc dupa un bursuc in cartea dumneavoastra. am gasit ‘Nebulon’ si, asa cum m-ati sfatuit, cu ea incep CALATORIA.

 3. Mesmeea Says:

  Nicidecum, Gabriela. Prima coperta (cea pentru care am optat) nu poate deruta cititorul, pentru ca ceea ce se vede in imagine este un pubis aproape angelical (desi ii apartine, se presupune, unei femei mature). Prin urmare, sugestia este limpede – vorbim despre corpuri, suflete si despre FANTASME (ce inseamna fantasmele, vom discuta, poate, cu alt prilej). Iar sexul masculin este stilizat relativ diafan, la rindu-i. In timp ce in a doua coperta (cea respinsa de mine), sexul masculin este mult mai brutal sugerat si redus la conditionarea sa fizica printr-un simbol comun (excluzindu-se fie si numai virtuala componenta sufleteasca a barbatului). Or, barbatii nu sunt doar sex si dorinta, ar fi pacat sa cadem in asemenea reductionism facil.
  Catre Corinaki. Bursucul pe care il cautati chiar exista in cartea mea si cred ca nu are sa va placa ceea ce veti gasi in respectivul portret. Asa s-a nimerit sa fie si sa scriu. Iar portretul cu pricina porneste EXACT de la bursucul scotocit de Corinaki. Ufff! Prea multe coincidente.

 4. Corina Says:

  doamne, mai mult m-am temut de cum ma veti urechea pentru prostiile scrise aici. cit despre portret… despre asta va voi scrie dupa ce voi citi.

 5. Mesmeea Says:

  Sher Corinaki, dar lumea blogurilor deschise inseamna dialog acceptat macar in principiu (in cazul in care nu suntem narcisiaci suta la suta) si un Turn Babel ofertant tocmai spre a fi deslusit in varietatea lui incuietoare si naucitoare. Cum adica sa va urechez?

 6. Micaela Says:

  brrr, rux, ce bine ca n-ai lasat coperta asta, o gasesc complet vulgara, oricat ai trage-o de urechi s-o citesti estetic si mi se pare ca n-are nici in clin, nici in maneca cu (e cacofonie acceptata?) cartea (tripla! cacofonia, adica).
  iar celorlalti, AVETI GRIJA, mesmeea va mesmerizeaza. sunt o multime de barbati reali acolo, eu ii stiu, intrebati-ma (hahahaha – just joking, of course). lasand gluma la o parte, chiar crezi ca are vreo importanta sa spui ca in filmele americane ca „nici o asemanare cu personajele reale nu poate fi altceva decat coincidentza”. ai lansat barca, de-acum gata, in ea se urca cine doreste si merge unde vrea. Lasa-i sa se descurce: pentru cei care stiu sa citeasca fictiune, precizarea nu-si are rostul. Pentru ceilalti, precizarea nu e credibila oricum…

 7. Mesmeea Says:

  … a propos de anuntul meu „hollywoodian”. cind mi se sopteste (chiar si in raspar) ca XYZ vor sa afle neaparat daca ei, barbatii cu pricina, sunt prinsi in respectiva panoplie din „Nasterea dorintelor lichide” (si insista sa detecteze care le-ar fi portretul), ma intreb daca, uneori, curiozitatea masculina nu o depaseste cu mult pe cea feminina (cel putin intr-un anumit context in care masculinitatea se simte contestata ori contestabila!). de fapt, semanam ca picaturile unii cu altii, desi eu zic ca femeile si barbatii sunt nu doar genuri diferite, ci specii diferite… de fapt mai multa lume crede astfel, nu sunt singura. poate de aici atractia fatala (glumesc, vorbind serios).

 8. edith Says:

  ce ma intriga pe mine cu un pic de ingrijorare si un pic de bucurie in acelasi timp este ca dezbaterea aceasta nu moare. si ca oricit de ferma e distinctia realitate- fictiune/arta in teorie, in practica scotocim dupa ea si fiecare o gaseste in alt loc 🙂
  eu ma linistesc pe mine insami zicindu-mi ca oricum si realitatea e creata (man made material) asa ca la o adica cine se recunoaste isi recunoaste eventual propria fictiune intr-o alta fictiune.

 9. Mesmeea Says:

  chiar asa si este, edith, traim intr-un soi de regim rece-cald, hibrid, in care distinctiile, oricit de pline de steaguri la granite (care steaguri indica limitele rigide si „soldatzesti”), sunt adesea incalcate cu voluptate sau macar cu oarecare insolentza sfidatoare. ce este de facut? gurile oficiale ar spune ca acest regim hibrid tzine de postmodernism. dar eu m-am cam saturat de cuvintul acesta pe post de factotum! vreau altceva.

 10. MAVerick Says:

  Placuta surpriza am avut cu volumul acesta, multumesc. Si ciudati barbati cunoasteti, de se cauta prin portrete. Interesant ar fi sa va spuna in care s-au regasit, in cei stricati? In cei care nu au sex? In cei urat mirositori? Si facand asta, nu rateaza placerea de a citi o carte? Sau or fi citit prea multe? Da, stiu, cam multe intrebari pentru un multumesc 🙂

 11. Mesmeea Says:

  tocmai aceasta este problema – barbatzii intrebaciosi si suspiciosi se tem sa nu fie dintre cei portretizati „cinic” in cartea mea (desi eu am incercat, totusi, sa evit cinismul, si sa inteleg inclusiv tipologiile barbatzilor dificili, ba chiar indezirabili!). Costi Rogozanu, care a lansat cartea la Bookfest (alaturi de Ion Manolescu) mi-a facut un compliment neobisnuit la prezentarea „Nasterii dorintelor lichide”, anume, a spus ca pentru prima data intelege ce simt femeile prinse in insectar intr-o carte scrisa de un barbat. Si ca pentru prima data citeste o carte inversa, in care barbatzii sunt prinsi in insectar, fara drept de apel, de catre o femeie, o scriitoare. E greu sa fii femeie, dar e si mai greu sa fii barbat in cartea mea, cam asa stau lucrurile (ei, da, chicotesc).

 12. MAVerick Says:

  Figura sunt si eu. Taman lansarea asta am ratat-o. E frumoasa observatia lui Costi Rogozanu, dar tot nu inteleg de ce se ataca atat barbatii citind portretele. Pe mine ma amuza. 26 mi-e de-a dreptul simpatic, cu 70 as putea fi prieten si tot asa. Aproape ca-mi vine sa ma numerotez si eu.

 13. Mesmeea Says:

  Nu toti cititorii barbati se vor simti „cu musca pe caciula” sau vor fi intrigatzi, iritatzi etc., majoritatea (sper) ca vor citi cu destula curiozitate portretele din cartea mea ori chiar vor chicoti (si ar fi bine sa procedeze astfel). caci „suflete simtzitoare” sunt si destui dintre barbatzi…

 14. kkornelia Says:

  taman debarcata dintr-o al dreaq de lichida calatorie la venetia, voiam sa spun ceea ce n-am apucat (sau poate evitat?) sa spun inainte sa plec. anume ca „dorintele lichide” au ajuns si-n belgica, printr-un clink priceput de bagheta magica a prietenei mele vrajitoare (sau prajitoare, vorba fie-mii), corinaki. si ca, pentru mine, a fo’ una dintre cele mai lichide carti din ultima (luuuuuuuunga) vreme. am sorbit-o, mi-a picurat in suflet, mi-am injectat-o in vena, mi s-a scurs in toate colturile interiaore goale (muuuuuulte!). multumesc ruxandra, multumesc corinaki! sau invers(?)

 15. Mesmeea Says:

  multumesc kkornelia si eu. si multumesc si baghetei corinakiniene. va sa zica in corinaki zace o prajitoare? imi place.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: